Portada > Patrimoni > Patrimoni Literari

Patrimoni Literari

ESPAI MÀRIUS TORRES

L'Espai Màrius Torres és un centre d'interpretació dedicat a la vida, obra i estada del poeta català Màrius Torres a Sant Martí de Centeles. Es tracta d'una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Sant Martí de Centelles i de l’Hostal Rural Mas Blanc, en les instal·lacions del qual es troba l’Espai. En el projecte també hi han participat acadèmics i estudiosos de la vida i obra del poeta aplegats a l'entorn de la Càtedra Màrius Torres sobre el patrimoni literari català. L'Espai també forma part de la Xarxa Espais Escrits.

Nascut a Lleida l’any 1910 i format en el si d’una família d’activistes republicans catalanistes i de conviccions espiritistes, en acabar la carrera de medicina el 1933 Màrius Torres va exercir de metge internista a la seva ciutat fins que la tuberculosi el va obligar a ingressar, el 1935, en el sanatori de Puig d’Olena (Sant Quirze Safaja). Hi va residir fins la seva mort, set anys més tard, període en què es van alternar els dies al sanatori amb les estades al mas Blanc, més agradable i íntim.

Màrius Torres va començar a escriure poemes el 1927 i, a més de col·laboracions a la premsa lleidatana del moment sobre literatura, música, cultura i política, va combinar la poesia amb altres aventures literàries com la la narrativa, la dietarística i el teatre. En plena Guerra Civil, es consolida com el que ell mateix descriu com “aquesta cosa absurda: un poeta líric”. El seu amic i assessor lingüístic i literari Joan Sales va publicar per primer cop les seves poesies pòstumament, el 1947, al seu propi exili de Mèxic, i tres anys després, l’editorial Óssa Menor el donava a conèixer a les terres catalanes.

Avui dia la crítica considera Màrius Torres un dels millors poetes lírics catalans del segle XX, amb obra traduïda a l'anglès, el castellà, el francès, el portuguès i l’italià.

La visita a l'Espai es complementa amb “UN OASI EN EL DESERT DE POSTGUERRA”, un itinerari que ressegueix els espais viscuts per Màrius Torres al Mas Blanc a través de fragments de la seva obra. Si es desitja, l’itinerari s’allarga per espais d’interès natural i patrimonial de la rodalia del mas Blanc.

Màrius Torres al Mas Blanc
Màrius Torres al Mas Blanc
Espai Màrius Torres - Localització
Espai Màrius Torres - Localització
Espai Màrius Torres
Espai Màrius Torres

ITINERARI "ELS CAMINS DE LA RENAIXENÇA"

L'Itinerari "Els camins de la Renaixença"  ressegueix els escenaris que apareixen en diferents escrits d’autors entre els anys 1878-1906. Es tracta d'autors molt reconeguts, com ara Maria de Bell-lloc, Santiago Rusiñol o Narcís Oller; o excursionistes lletraferits, com Artur Osona, Ramon Arabía i altres. Tots plegats van participar del moviment de la Renaixença que va configurar, a través del coneixement de la història i la geografia del nostre país, el catalanisme contemporani. El castell de Sant Martí, els Cingles de Bertí, Valldaneu, el Pla de la Garga, etc. són els escenaris emblemàtics del nostre municipi que ara podem resseguir de la mà d'aquests autors.

L'Itinerari forma part de la Xarxa Espais Escrits del Patrimoni Literari Català i és un complement de l'Espai Màrius Torres del nostre mateix municipi.

Us podeu descarregar AQUÍ el fulletó informatiu de l'itinerari.

.
.